Vorige week lanceerden de federale ministers Maggie De Block en Philippe De Backer de app MyBenefits waarmee mensen in armoede kortingen en sociale voordelen kunnen aanvragen, zonder telkens een hele administratieve rompslomp te doorlopen. Via de app staat er verder in het persbericht kunnen mensen in armoede makkelijk achterhalen of ze recht hebben op voordelen en waar. “Het kan gaan om pretparken die korting geven of gemeenten die extra vuilniszakken of pamperdozen ter beschikking stellen” aldus nog minister De Block.
Ik ben absolute voorstander van drempelverlagende initiatieven, zegt Anja Vanrobaeys van sp.a-Groen Erpe-Mere, maar tot mijn grote verbazing wist onze schepen van Welzijn me op de OCMW-raad te vertellen dat het lokaal bestuur in Erpe-Mere totaal niet werd betrokken bij de ontwikkeling van deze app. Nochtans staat net dat lokaal niveau zeer dicht bij mensen uit kwetsbare groepen. Via het Sociaal Huis of lokale middenveldorganisaties kunnen mensen uit kwetsbare groepen worden bijgestaan om de app te leren kennen en te gebruiken. Momenteel loopt trouwens een vorming in een lokale armoedeorganisatie over de digitalisering van de administratie. Bovendien vraag ik me af op welke manier de lokale sociale dienstverlening zoals bijvoorbeeld extra vuilniszakken op die app komt, als het lokale bestuur van niks weet.
Op mijn vraag, vertrekt dan ook vanuit de OCMW-raad Erpe-Mere een brief naar beide ministers om hierover opheldering te vragen. Dat soort dienstverlening kan immers maar werken indien alle partijen erbij worden betrokken. Ook zou het zonde zijn dat onnodige uitgaven worden gedaan. Het heeft geen zin dat een lokaal bestuur nog eens investeert in een instrument dat vlotter sociale voordelen toekent, als die uitgaven al eens door de federale overheid zijn gedaan, vervolgt ze.
Tot slot vind ik dat die app maar succesvol kan zijn, wanneer ook verder wordt ingezet op het dichten van de digitale kloof. Uit onderzoek blijkt dat verschillende drempels mensen tegenhouden om mee te springen op de digitale boot. Uiteraard moet je een computer, smartphone en internet hebben maar daarnaast spelen ook motivatie en digitale vaardigheden mee. Voor de gemeenteraadsverkiezingen heb ik hierover een boeiend gesprek gehad met de mensen van onze lokale armoedeorganisatie Welzijnsschakel Ommekeer. Ik kijk dan ook vol verwachting uit naar het lokale beleidsplan Armoedebestrijding waarin ik hoop hun Memorandum terug te vinden, besluit ze.