Naar aanleiding van de Vlaamse oproep aan de gemeenteraden om participatieprojecten in te dienen, heb ik op de gemeenteraad voorgesteld dat Erpe-Mere een jongerengemeenteraad zou organiseren over het lokaal klimaatplan als opstart van het milieujaar, zegt sp.a-groen fractieleider Anja Vanrobaeys.
Het draagvlak voor een ambitieus klimaatbeleid wordt steeds groter. Zondag waren 12.000 klimaatbetogers in Gent. Donderdag komen de klimaatspijbelaars voor de 8ste keer op straat in Antwerpen. Maar ook lokaal in Erpe-Mere gaat op vrijdag 2 maart een klimaatdag en – debat door in de Sint-Jozefsschool.
Op 28 juni 2018 heeft Erpe-Mere samen met 13 andere gemeenten een lokaal klimaatplan goedgekeurd, maar dat plan is een onleesbare turf van 192 bladzijden. Aangezien Erpe-Mere en Herzele in dat plan voortrekkers zijn op vlak van participatie, zou ik dan ook van de professionele ondersteuning voorzien in het project gebruik willen maken om dat lokaal klimaatplan met de jongeren uit Erpe-Mere te bespreken. Samen kunnen we vervolgens bekijken op welke manier we concrete voorstellen kunnen uitwerken om de doelstelling van 40% CO-2-reductie tegen 2040 te behalen en te versterken.
Want momenteel ontbreekt dat participatieluik, vind ik. Een oproep van Solva aan de 550 deelnemers van de klimaattafels om zich als geëngageerde burger bekend te maken, resulteerde in slechts 30 antwoorden voor de 13 gemeenten samen. Als we de klimaatdoelstellingen willen aanscherpen, dan hebben we nog meer draagvlak en onderlinge samenwerking nodig. Het enthousiasme van onze jeugd kan zeker andere burgers, bedrijven, scholen, aansteken om actief deel te nemen aan de uitrol van het lokaal klimaatplan.
Die jongerengemeenteraad zou ook de aanzet kunnen zijn van het milieujaar dat het schepencollege pas eind december aan de milieuraad heeft aangekondigd. Ondanks die laattijdige aankondiging dat 2019 in het teken van het milieu en niet van cultuur zou staan, zou een kruisbestuiving tussen de jongerengemeenteraad en de gemeenteraadsleden al heel wat voorstellen kunnen opleveren om bijvoorbeeld de jongeren digitaal te betrekken bij het klimaatbeleid en tot concrete stappen vooruit te komen, besluit ze.
Het schepencollege ging het voorstel verder onderzoeken.