Bijensterfte neemt wereldwijd alarmerend toe, en ook in Vlaanderen staat de bijensector sterk onder druk door de uitzonderlijke bijensterfte van de afgelopen jaren. “Het is hoog tijd dat op alle niveaus in de samenleving gehandeld wordt in het belang van de bijen”, vertelt Patrick De Swaef (sp.a-Groen). Daarom stelde hij tijdens de laatste gemeenteraad voor om het charter bij-vriendelijke gemeente te ondertekenen. “Zodat we ook in onze gemeente ons steentje kunnen bijdragen voor het behoud van de bij”, zegt hij.
Volgens De Swaef kunnen lokale besturen hierin een zeer belangrijke rol spelen om al de biotopen in de gemeente te verrijken en bij-vriendelijk te beheren. “Door sensibiliseringsacties kan zowel de individuele burger, landbouwer, groendienst, industrie als natuurbeweging betrokken worden om samen van onze gemeente een bij-vriendelijke gemeente te maken”, stelt hij.
Bevoegd schepen van milieu antwoordde tijdens de laatste gemeenteraad met een hele uitleg over hoe Erpe-Mere werkt aan een bijenvriendelijke gemeente. Uiteindelijk vertelde hij dat het schepencollege onlangs al besliste om het charter te ondertekenen. Volgens Patrick De Swaef is dit vrij eigenaardig, want dit is niet terug te vinden in de notulen. “Niettegenstaande mogen we wel tevreden zijn dat ze op ons voorstel ingegaan zijn op de gemeenteraad”, besluit hij.
Om een bij-vriendelijke gemeente te worden, moet het gemeentebestuur in eerste instantie het charter ondertekenen, een sensibiliseringsactie rond bijen opzetten en een concrete actie uitvoeren om een stuifmeelrijke omgeving te creëren. Als de gemeente dit doet, dan zal deze genoemd worden als ‘Hier wordt gewerkt aan een BIJ-vriendelijke gemeente’.
Acties kunnen bestaan uit:
- Grasperken gedeeltelijk vervangen door bijenmengels te zaaien. Bijenhotels plaatsen behoort ook tot de mogelijkheden.
- Een aangepast ecologisch bermbeheer met gefaseerd maaien tot eind september.
- Samenwerking met groendienst door het personeel te informeren over het charter bij-vriendelijke gemeente.
- Landbouwers stimuleren om akkerranden, braakliggend land en langs beken bijenmengels te zaaien.
- Inwoners stimuleren om bijenmengels te zaaien in tuin. De gemeente stelt de zaden beschikbaar voor de inwoners.
- Aanmoedigen van ecologisch tuinieren met gebruik van groenbemesters.
- Bewust making om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.