Gisteren op de gemeenteraad lag het meerjarenplan 2020-2025 voor. Dat plan bevat de beleidskeuzes van het bestuur en de financiële vertaling ervan.

& Anja Vanrobaeys (sp.a)
Daaruit blijkt dat vooral de burger opdraait voor de beleidskeuzes van het bestuur in Erpe-Mere. Een verdubbeling van het tarief voor speelpleinwerking en een verhoging van de prijs voor afvalophaling was al doorgevoerd, maar nu komen daar een reeks taksen bij. Je kan het zo gek niet bedenken. Een taks van 25 euro op het trouwboekje bijvoorbeeld. De gemeente Erpe-Mere geeft als blijk van erkenning voor kersvers gehuwden, nochtans is zo een trouwboekje niet langer verplicht, maar nu laat het gemeentebestuur verliefde koppels zelf betalen voor hun cadeau. Het motto is betalen, betalen om te trouwen, betalen om een container te plaatsen, betalen voor een food truck, ruim het dubbele betalen voor naamsverandering,…
Maar tegenover al die hogere facturen staat weinig of geen dienstverlening. Eén concreet voorbeeld, om te mogen vissen in de visvijver van Steenberg, betaal je voortaan als Erpe-Merenaar 50 euro per jaar. Dat is een pak duurder dan de Vlaamse visvergunning van 13 euro die je toelaat te vissen op alle vijvers van de Vlaamse gemeenschap. Bovendien erkende de schepen op de vorige gemeenteraad dat er op de vijver te weinig vis zit. Nu weten we wel duidelijk dat vissers zelf mogen betalen voor de vis en onmiddellijk het onderhoud van de vijver.
Klimaatbeleid herleidt tot individuele verantwoordelijkheid
Op vlak van klimaatbeleid zien we de komende vijf ook geen fundamentele verandering. Nog steeds is het een beleid van het beschuldigend vingertje dat gezinnen en burgers te weinig doen om hun CO-2-uitstoot te verminderen. Alleen individuele oplossingen worden aangeboden, elektrische deelfietsen en auto’s. Maar met die deelfiets moet je nog steeds gevaarlijke kruispunten oversteken. En de investeringen in veilige fietspaden blijven beperkt tot fietssnelwegen die door de provincie worden gesubsidieerd. Voor het aanbod aanvullend openbaar vervoer wordt geen extra cent voorzien, nochtans zou bijvoorbeeld een extra intergemeentelijke bus naar het cultuurhuis de nu al overvolle parking op Steenberg kunnen verlichten. Er komen dan wel zonnepanelen op het dak van Steenberg, ook woningrenovatie blijft een individuele zaak voor wie het geld heeft. Nochtans hebben we allemaal belang bij zuivere lucht. Zonde dat een collectieve klimaatvriendelijke wijkrenovatie die betaalbaar is voor iedereen niet wordt meegenomen.
Alleen vage beloften voor armoedebestrijding
Ondertussen krijgen vooral projectontwikkelaars vrij spel in Erpe-Mere. Aan de appartementitis worden wat spelregels opgelegd over kelders, parkings en groene voortuintjes, maar er wordt op geen enkele manier nagedacht over hoe het onze dorpskarakter kunnen behouden als we de kernen inbreiden. Ook voor betaalbaar wonen zijn het opnieuw vage beloften. Voor de zoveelste keer wordt beloofd dat we het sociaal bindend objectief tegen 2025 gaan halen, maar wel opnieuw met dezelfde partners als de voorbije 20 jaar. Ik vraag me af hoe de sociale huurmaatschappij die inhaalbeweging gaat realiseren zonder Vlaamse subsidies. Ondertussen woedt de wooncrisis verder voor mensen met een laag inkomen. Geen huursubsidie en een bijpassing tot aan een leefbaar inkomen wordt onderzocht. Woningen van het OCMW worden verkocht want dat is blijkbaar niet de kerntaak. Nog een geluk dat die mensen zullen beroep kunnen doen op de sociale kruidenier voor wat eten en onderhoudsproducten.
Aantrekkelijk voor gezinnen
Het aantal onthaalouders neemt af. Daarom besloten we alle kinderopvanginitiatieven te ondersteunen met een premie. Die wordt nu als niet relevant meer aanzien en afgeschaft. Ondertussen heeft de gemeente geen eigen kinderopvang, hebben nog niet alle kinderopvanginitiatieven inkomensgebonden tarieven en zit de buitenschoolse opvang elk jaar opnieuw stampvol. Het gemeentebestuur zal verder nadenken over een aantrekkelijke locatie maar verhoogt ondertussen al de tarieven voor de speelpleinen. En om gezinnen aan te trekken worden hier en daar een speeltuigje in een woonwijk gezet en nog een paar bij op Steenberg.
Cultuurtempel of lege doos
Duidelijk is alvast dat deze meerderheid zich vorige legislatuur wat overdaan heeft. Het ego van de schepen is gestreeld met de sagrada familias op Steenberg. Alleen blijft de kathedraal grotendeel leeg want het geld voor een eigen programmatie is op. De kostprijs ligt al ruim 15% hoger dan voorzien en de 7 miljoen weegt zwaar op het budget. Zo zwaar dat een eigen cultuurprogrammatie niet meer kan betaald worden. Neen, voor de zoveelste keer doet deze bestuursmeerderheid een oproep aan verenigingen om vrijwillig het cultuurhuis tot leven te wekken. Vrijwilligers zorgen voor een korte keten, vrijwilligers zorgen voor de nieuwjaarsdrink en zomerconcerten, voor de schwung van de kermissen, voor de mindermobiele centrale die alleen met bijkomende vrijwilligers op sociale vervoersarmoede zal inzetten. Vrijwilligers zijn inderdaad de lijm van onze samenleving, maar je kan ze niet uitputten tot in het oneindige. In Erpe-Mere krijgen ze stank voor dank, want ook de subsidies aan de verenigingen zullen onder de loep worden gehouden om af te schaffen.