Bij de start van het nieuwe schooljaar, roept sp.a-parlementslid Anja Vanrobaeys de vervoersregioraad Aalst in te zetten op voldoende capaciteit voor een veilig coronaproof busaanbod.
Gezondheid primeert
Ik begrijp totaal niet de beslissing van De Lijn om geen extra bussen in te zetten voor het nieuwe schooljaar. Voor corona zaten de bussen, zelfs met de extra capaciteit, tijdens de ochtendspits, op de Gentsesteenweg richting Aalst al propvol scholieren. Nu iedereen gelukkig opnieuw naar school mag op 1 september, verwacht ik hetzelfde scenario, tenzij ouders uit angst voor het virus hun kinderen massaal met de auto naar school gaan brengen. Want zelfs met de mondmaskerplicht en ontsmetting en verluchting van bussen, begrijp ik maar al te goed dat onvoldoende afstand kunnen houden ouders afschrikt om hun kinderen de bus te laten nemen naar school. We weten ondertussen nu al meer dan genoeg hoe belangrijk veilige afstand houden is om de verspreiding van het virus tegen te houden. Bovendien doen scholen samen met lokale besturen al weken bijzonder veel inspanningen om de lessen veilig te laten starten. Het zou dan ook zonde zijn als al die inspanningen door de busrit van en naar school zouden worden tenietgedaan.
Verkeerschaos
Ik mag er niet aan denken dat ouders hierdoor massaal overstappen op de auto voor het schoolvervoer. Tijdens de lockdown had iedereen de mond vol van beter na corona. Een recent onderzoek van YouGov, in opdracht van Transport & Environment en European Public Health Alliance, toont duidelijk aan dat die wil er nog steeds is. Een meerderheid van de Europese burgers, ook Belgen in grootsteden wil niet dat de luchtvervuiling hetzelfde niveau bereikt als vóór de coronacrisis. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat twee derde van de Vlamingen (64%) vindt dat steden effectieve maatregelen moeten nemen om burgers te beschermen tegen luchtvervuiling, ook als hiervoor een herinrichting nodig is van de stedelijke ruimte ten voordele van wandelaars, fietsers en het openbaar vervoer.
De plannen van De Lijn van in 2019 om tickets duurder te maken tijdens de spits passen alvast niet in dit rijtje. En dan zwijg ik nog over verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers en de stress van het filerijden. Want naast de gebruikelijke verkeersdrukte, zijn er in onze streek nog een aantal belangrijke wegenwerken. Zo wordt de viaduct tussen de Ledebaan en de Verbrandhofstraat in Aalst momenteel hersteld waardoor een aantal omleidingen zijn om de N41 naar Dendermonde te bereiken. Daarnaast is de steenweg (N405) tussen het kruispunt met de Industrielaan in Aalst en de Hertstraat in Denderleeuw tot eind september volledig afgesloten in beide richtingen omdat er een nieuwe asfaltlaag, fietspad en voetpaden komen. In de scholenstad Aalst is ook het Esplanadeplein opgebroken voor de aanleg van een ondergrondse parking. Als we beter willen doen na corona, dan moeten we absoluut verkeerschaos vermijden. Voor onze longen, maar omdat we zo zorgen voor veilige schoolroutes.
Extra capaciteit
De vervoersregioraad Aalst heeft deze zomer zijn ambitieuze plannen bekendgemaakt voor 2022, maar dat mag hen niet beletten de problemen van vandaag aan te pakken. Als de vervoersregioraad denkt 11% meer reizigers te winnen door een aangepaste dienstregeling in 2022, dan moet ze er nu alles aan doen om geen reizigers te verliezen. Dat kan alleen door hun gebruikers een veilig en coronaproof aanbod aan te bieden. Daarom roep ik de vervoersregio Aalst op hierin zo snel mogelijk zijn verantwoordelijkheid op te nemen en al zeker bij de Vlaams minister van mobiliteit aan te dringen om op de drukste assen extra capaciteit te voorzien. Om de bezetting op de bussen zo laag mogelijk te houden, zou De Lijn aan bijvoorbeeld lokale autocarbedrijven kunnen vragen om op drukke momenten bij te springen. Door het wegvallen van toeristische – en schooluitstappen, smeken die bedrijven trouwens om werk. Het zou mooi zijn dat door samenwerking en veilig schoolvervoer kan worden georganiseerd en tegelijk perspectief kan worden geboden aan die lokale autocarbedrijven. Ik hoop dan ook dat de vervoersregioraad mijn oproep ter harte neemt en dat we vanuit de regio dit voorstel samen kunnen bepleiten.
Vergeet de lijn 82 niet
In het aanbod van openbaar vervoer mag ook de extra capaciteit van het treinaanbod op de lijn 82 niet worden vergeten. Vorig jaar op 19 september behaalde deze trein vanuit Erpe-Mere nog een mooie 2de plaats tegen de fiets, bus en auto op de gezamenlijke spitstest van de Fietsersbond. Deze treinlijn heeft meer potentieel dan het huidig scholierentreintje met alleen die paar ritten tijdens de spits gedurende het schooljaar. Het is een snelle verbinding van en naar Aalst en zou mits overleg met de bedrijven ook kunnen aansluiten op de werkuren in de industrie- en KMO-zone van Erpe-Mere, waar bedrijven zoals Collect en Go nog steeds schreeuwen om extra personeel. Om de haverklap het einde van deze treinlijn aankondigen en het aanbod stopzetten tijdens de vakanties, helpt de zaak niet vooruit. Bovendien past deze treinverbinding perfect in de klimaatdoelstellingen die met 21 andere Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten is vastgelegd. Nu de NMBS in zijn vervoersplan zinnens is de frequentie te verdubbelen op de lijn Aalst, Ninove, Geraardsbergen, zou het goed zijn te onderzoeken of die lijn niet kan worden doorgetrokken naar Zottegem. Op die manier kan via de lijn 82 verbinding worden gegeven naar Aalst en in de toekomst misschien verder naar Gent en Antwerpen.
Openbaar vervoer promoten
Scholieren die op 1 september in het 1ste middelbaar starten, krijgen gedurende de maand september een gratis Buzzy Pazz probeerabonnement. Daarmee wil De Lijn openbaar vervoer promoten op een belangrijk scharniermoment in het leven van jongeren. Dit initiatief steun ik volmondig. In mijn gemeente Erpe-Mere heb ik trouwens voor de zoveelste keer op rij voorgesteld dat de gemeente dit gratis abonnement via een derdebetalersregeling na de maand september zou verlengen. Maar als je echt wil dat het autoverkeer vermindert en dat kinderen en scholieren de bus nemen naar school, dan moet je ook zorgen voor voldoende coronaproof aanbod. Anders is die maatregel een maat voor niets en schuiven we opnieuw uren aan in de file. Als we beter willen doen na corona, dan moeten we sterke lijnen uitbouwen met een hoge frequentie, een betaalbaar aanbod en een goed comfort. Zolang corona onder ons is, betekent een goed comfort dat de bussen van De Lijn ook veilig en coronaproof zijn. In een gezondheidscrisis zoals deze, hebben we daarom een overheid nodig die investeert in een sterk regionaal openbaar vervoer.