Dinsdag kregen de inwoners van Erpe-Mere de tweede brief van Ilva in de bus met de vraag tegen 15 maart 35 euro te storten op de provisierekening van Ilva. Maar het gemeentebestuur heeft nog steeds geen sociale correcties vastgelegd.
Oorspronkelijk gingen die sociale correcties in het voorjaar 2020 worden vastgelegd, maar het gemeentebestuur van Erpe-Mere moet hierover nog een maand langer nadenken, zegt sp.a-gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys. Ondertussen kregen alle inwoners al een brief van Ilva in de bus waarin gevraagd wordt tegen 15 maart 35 euro te storten als voorschot op het Diftar-afvalsysteem.
Volgens de schepen van milieu is er nog tijd tot volgende maand, want het Diftar-systeem begint maar in april. Misschien heeft hij een andere brief gekregen van Ilva, maar ik kan me nu al voorstellen welke stress dit geeft bij gezinnen die moeilijk de eindjes aan elkaar knopen, vervolgt ze. Krijgen alleen mensen met een leefloon een sociale correctie? Of komen ook gezinnen met jonge kinderen of personen met een medische aandoening die veel afval veroorzaakt in aanmerking? Krijgen de kinderopvanginitiatieven een compensatie? En wat met de zelfstandigen die nu al maanden verplicht moeten sluiten of werknemers die overleven op een tijdelijke werkloosheidsuitkering en bij wie het water aan de lippen staat?
In Erpe-Mere gaan ze nog een maand moeten wachten voor ze weten of de gemeente hiervoor een extra tegoed stort op hun rekening. Voor wie uit de boot valt, wordt het dan wel kort dag om op veertien dagen zijn rekening zelf aan te zuiveren, besluit ze. Het systeem is al een platte belastingverhoging, maar de laksheid waarmee men omgaat met sociale correcties getuigt van bijzonder weinig respect voor mensen die het om de één of andere reden moeilijk hebben.
