Sociale correcties op gewogen Diftar zijn totaal ontoereikend.
De sociale correcties op het systeem van gewogen diftar komen in Erpe-Mere niet alleen veel te laat, ze zijn ook totaal ontoereikend, zegt sp.a-gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys.
Wie ernstig ziek is en daardoor meer afval heeft verhuist beter naar Herzele, Ninove of Geraardsbergen, want daar bedraagt de sociale correctie 75 euro per jaar in plaats van de luttele 18 euro die hiervoor in Erpe-Mere jaarlijks wordt gegeven. Ook hebben niet alleen mensen met incontinentie of stomapatiënten meer afval, eigenlijk zou deze doelgroep moeten worden uitgebreid naar iedereen die omwille van hun ziektebeeld meer verbanden of verzorgingsmateriaal nodig hebben.
Hetzelfde geldt voor jonge gezinnen. Veel ondersteuning krijgen ze niet, een éénmalige tegemoetkoming van 20 euro voor hun pasgeboren baby in plaats van een jaarlijkse tegemoetkoming van 25 euro voor jonge kinderen in het gezin, zoals in veel andere gemeenten in het Ilva-gebied. Ik hoop dat de baby’s en peuters in Erpe-Mere gespaard blijven van het rotavirus, want kersverse ouders zullen dit serieus voelen in hun afvalrekening, vervolgt Vanrobaeys. Ook de aanmoedigingspremie voor herbruikbare luiers is maar een doekje voor het bloeden als je het vergelijkt met de premie die vroeger bestond in Erpe-Mere. Een startpakket voor herbruikbare luiers kost al snel 400 euro, vroeger kreeg je hiervan de helft terugbetaald, nu krijg je hiervoor maar 50 euro ondersteuning.
Kinderopvanginitiatieven krijgen een jaarlijkse toelage van 30 euro, terwijl die in andere gemeenten de toelage soms oploopt tot 250 euro per jaar. Onthaalouders die van ’s morgens tot ’s avonds klaar staan om kinderen op te vangen, verdienen beter dan te moeten nadenken over het niet goedkoper is zelf een afvalcontainer te huren in plaats van in het Ilva-systeem te blijven.
Het gemeentebestuur van Erpe-Mere verschuift zijn afvalfactuur naar de burger en vooral naar de zwaksten in onze gemeente.
Anja Vanrobaeys
Tot slot betreur ik dat er geen enkele sociale correctie wordt voorzien voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Jarenlang vroeg Welzijnsschakel om afvalzakken niet per rol maar per zak te verkopen, net om het haalbaar te houden voor mensen met een laag inkomen. Nu de sociale kruidenier eindelijk afvalzakken per stuk aanbiedt, wordt dat systeem opnieuw overhoop gegooid door de nieuwe diftarregeling waarin de kostprijs ook voor mensen die goed sorteren zal verdubbelen. Er is ook een limiet aan sorteren, alleen een extra sociale correctie toekennen aan mensen die ziek zijn of jonge gezinnen met een laag inkomen, volstaat echt niet om de factuur betaalbaar te houden. Het gemeentebestuur van Erpe-Mere verschuift zijn afvalfactuur naar de burger en vooral naar de zwaksten in onze gemeente. Ik heb hier maar één woord voor: schandalig.
