De kilometerheffing op zwaar vrachtvervoer die de Vlaamse overheid heeft ingevoerd heeft heel wat verkeersdrukte teweeggebracht op de gewestwegen waar deze tol niet geheven wordt. Zo is de verkeersleefbaarheid langs de N46 (Oudenaardsesteenweg) gedaald door een merkbare stijging van het aantal vrachtwagens, zegt Groen-raadslid Patrick De Swaef.
Het extra sluipverkeer door de invoering van de kilometerheffing wordt bevestigd in het rapport ‘Monitoring ontwijkingsverkeer kilometerheffing vrachtwagens >3,5 ton’ van juni 2018.
Daarom vroeg ik aan het gemeentebestuur dat Erpe-Mere er bij de Vlaamse regering op aandringt dat ook de N46 een tolheffing krijgt, vervolgt hij. Uit het rapport van de Vlaamse overheid blijkt duidelijk dat transporteurs de meerkost van de tolheffing proberen te omzeilen door hun routes naar onbelaste gewestwegen te verleggen. Dezelfde vraag werd trouwens al gesteld door de stad Oudenaarde en de gemeente Zwalm die ook langs de N46 liggen en met hetzelfde probleem worden geconfronteerd.
De bestuursmeerderheid gaf als antwoord dit probleem te willen aanpakken in het kader van het nieuwe mobiliteitsplan, maar op de vraag waarom de Vlaamse overheid op de Gentsesteenweg (N9) wel maar op de Oudenaardsesteenweg geen tol voor zwaar vrachtverkeer invoerde, kon ze ook niet antwoorden.
Ik betreur dan ook dat Erpe-Mere zich niet aansluit bij de andere steden en gemeenten langs de N46 die aan de Vlaamse overheid wel een formele vraag naar tolheffing op de N46 hebben gestuurd, besluit hij. Uiteraard moet in het mobiliteitsplan worden onderzocht hoe we doorgaand vrachtverkeer uit onze dorpskernen weren, maar dit gaat in eerste instantie om een bovenlokaal probleem op de gewestwegen die onze gemeente doorkruisen. In afwachting ben ik benieuwd naar het antwoord van de Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts over de reden waarom de ene gewestweg wel en de andere gewestweg niet werd geselecteerd. En misschien brengt de tussentijd het gemeentebestuur tot andere inzichten.
Nuttige links: