Vanaf 1 oktober zullen de werkuren van het gemeentepersoneel in Erpe-Mere geregistreerd worden door middel van een tijdsregistratiesysteem. Hiervoor werd een reglement opgesteld dat alle praktische modaliteiten betreffende de tijdsregistratie voor het personeel regelt. Dit reglement werd dan ook ter goedkeuring voorgelegd tijdens de gemeenteraad van 7 september.
Tijdsregistratie en de glijdende uren zijn zeker een belangrijke stap vooruit voor het gemeentepersoneel. Het is dan ook zonde dat het personeel daar zolang moeten op wachten heeft. In andere overheidsdiensten zijn gelijkaardige reglementen soms al meer dan 15 of 20 jaar in voege.
Verder is het ook zeer jammer dat bepaalde personeelsleden uitgesloten zijn van tijdsregistratie.
Voor het onderwijzend personeel is dat vrij duidelijk, aangezien ze gebonden zijn aan hun lesuren en aan die lestijden ook de voorbereidingstijd is verbonden. Of toch zou moeten verbonden zijn, want alle respect voor de leerkrachten die veel meer uren kloppen dan gedacht om de beste kansen te geven aan hun leerlingen.
Maar voor andere personeelsleden die uitgesloten worden, is dat minder evident. Waarom wordt een jobstudent in de bibliotheek uitgesloten van tijdsregistratie en bijgevolg ook van de glijdende werkuren? Op andere plaatsen volgen zij meestal het regime van het vaste personeel.
Ook een aantal vaste personeelsleden worden uitgesloten van de glijdende uurregeling. En meestal gaat het hierbij om mensen die uitvoerend werk doen in de technische dienst of poetspersoneel en de klusjesdienst. Waarom worden die mensen uitgesloten van een systeem dat de combinatie tussen werk en privé moet verbeteren? Waarom wordt die betere combinatie niet toegelaten aan het poetspersoneel dat de bureaus poetst? Ook de dienstbodes worden trouwens uitgesloten van de glijdende uren.
Een modern personeelsbeleid gaat uit van vertrouwen, mensen die inspraak hebben over hun werkorganisatie zijn meer gemotiveerd en houden het langer vol.
Als er één ding is dat Corona heeft aangetoond, dan is het wel dat telewerk voor meer jobs mogelijk is dan oorspronkelijk gedacht. Helaas is er veelal weinig omkadering voorzien voor telewerk, zoals ook in dit reglement. Uiteraard is aanwezigheid op de werkvloer belangrijk, alleen al voor de sociale cohesie en het mentaal welzijn, maar ook telewerk kan de combinatie van werk en privé vergemakkelijken, als het maar goed omkaderd is.
Tijdsregistratie en glijdende uren objectiveren de werktijd maar er moet ook op toegezien worden dat dit niet herleid wordt tot permanente controle. Een goede werkorganisatie gaat uit van vertrouwen en hierbij is het dus toch wel betreurenswaardig dat dit vertrouwen niet wordt gegeven aan poetspersoneel en personeel van de technische dienst. Ook zij zijn perfect in staat om onderling afspraken te maken en hun werktijd zelf te organiseren en af te stemmen op de noden van hun gezin.
In die zin is het reglement oldfashion en gaat het nog teveel uit van vooroordelen ten opzichte van bepaalde categorieën personeelsleden.
De reden dat onze fractie Vooruit/Groen zich dan ook onthouden heeft is dat we hopen, nu binnenkort de tijdsregistratie in voege treedt, er op dat vlak voortschrijdend inzicht komt. We hopen verder dat het een signaal naar de meerderheid mag zijn om daarover verder na te denken.