Helaas hebben veel mensen in Erpe-Mere al ondervonden dat de klimaatverandering ook leidt tot wateroverlast. In de afgelopen jaren zorgden hevige regenbuien regelmatig voor modderstromen doorheen de straten, huizen en tuinen, o.a. in de Griet, Langemunt en Opaaigem te Aaigem, op de Oudenaardsesteenweg te Burst, in Broekveld en in de Beekstraat te Mere.
Nu blijkt uit het Klimaatprotocol Vlaanderen, dat Erpe-Mere dan ook erg gevoelig is voor wateroverlast. Meer nog, het risico hiervoor is aanzienlijk hoger in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Momenteel zijn er in Erpe-Mere bij hevige regenval 426 gebouwen zeer gevoelig voor overstroming, en dit aantal zou tegen 2050 zelfs stijgen tot maar liefst 695. Ook wordt verwacht dat de gemiddelde temperatuur zou stijgen van 17,1°C naar 25,1°C tegen 2100.
Daarom stelde Patrick De Swaef (Groen) tijdens de afgelopen gemeenteraad de vraag om hiertegen sneller en meer doortastende maatregelen te nemen. Dit kan alvast door nog meer in te zetten op ontharding, waardoor het regenwater niet alleen beter in de grond infiltreert, maar waardoor je ook meer verkoeling krijgt in de zomer. Andere voorbeelden zijn het water langs de Molenbeek meer ruimte te geven, en de gedempte moerassen te herstellen, waardoor er een grotere hoeveelheid water kan gebufferd worden. Alsook door meer groen te creëren in de straten, denk maar aan geveltuinen, hagen en bomen. Dit alles zou al een grote stap in de goede richting zijn. Bovendien is het veel aangenamer te vertoeven in een leefomgeving waar groen de hoofdkleur is i.p.v. grijs, besluit hij.
Super idee. Dit werd ook reeds naar voor gebracht in bouwmeesterscan. Zou interessant zijn mocht dit document met link op de gemeentelijke website gepubliceerd worden … zo weet iedereen dit. Vb. van concrete acties: bij heraanleg weginfrastructuur of pleinen, verkavelingen…: voorzien van waterbuffers voor opvang R W ( zoals onder marktplein sint-lievens- houtem ?), veel meer groen en minder beton voorzien ( voorwaarden LEK als minimumnorm) gebruik waterdoorlatende materialen ( asfaltplein Emotia?). Bouwen in valleigebieden: visie ontwikkelen, wat met resterende bouwgronden? Landbouwers: responsabilisering aanleg waterbuffers, poelen, onderhoud grachten met schotten, aanpassing drainagesystemen…
Er kan heel veel, er is alleen de wil tot verandering nodig en hiervoor moet budget worden voorzien. Door nu maatregelen te nemen, bespaart men juist veel geld in de toekomst. De gemeente moet prioriteiten stellen: geen megaprojecten ( ik vind een zwembad en Emotia heel plezant, maar je kan een euro maar 1 keer uitgeven….) maar geld voor maatregelen nodig om de leefbaarheid op lange termijn te verbeteren.