Vooruit-raadslid Kevin Knockaert wil dat ook het gemeentebestuur bekijkt welke bijkomende maatregelen ze kunnen nemen om de energiefactuur te verlichten. “Dit is een ongeziene crisis, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. We kunnen die alleen overbruggen als we samenwerken”, zegt hij.
In de federale regering willen we de btw op 6 procent houden en pleiten we voor een betaalbaar basispakket energie en een taxshift om de nettolonen van werkende mensen te verhogen. We hopen ook dat de Vlaamse regering de urgentie inziet en de belastingen op de energiefacturen verder verlaagt.
Ook lokaal moeten we samenwerken aan een plan van aanpak, net zoals tijdens de coronacrisis, om onze inwoners en lokale ondernemers te ondersteunen waar we kunnen. Zelf denk ik aan een lokaal noodfonds, eventueel in samenwerking met de gemeenten die mee het lokaal klimaatplan ondertekenden, waarmee we zowel kunnen bijspringen voor wie de energiefactuur niet meer kan betalen, maar waardoor we ook versneld kunnen investeren in energiebesparing. Ook het energieloket dat in samenwerking met Solva werd opgezet zou nog bekender mogen worden. Inwoners van Erpe-Mere kunnen bij dat energieloket advies vragen over hoe ze hun woning energiezuiniger kunnen maken. Ook andere maatregelen die bijv. de koopkracht versterken, zijn mogelijk. Waarom gezinnen niet ondersteunen met een gratis Buzzy Pazz voor hun schoolgaande kinderen? Of een kinderfietsruilpunt opzetten bij de sociale kruidenier?
Voorstellen genoeg, Vooruit-Groen is alvast tevreden dat het gemeentebestuur de ernst van de zaak inziet en ingaat op hun vraag. “Een crisis als deze vraagt veel van iedereen, wij politici moeten daarom verschillen kunnen overstijgen in ieders belang. Ik begrijp dat het gemeentebestuur eerst wil kijken welke maatregelen de hogere overheden nemen, maar het is best om niet al te lang wachten om beslissingen te nemen. Mensen moeten de winter doorkomen en die staat voor de deur”, besluit hij.