Zowel Erpe-Mere als Lede krijgt weldra het label Pleegzorggemeente. Het was gemeenteraadslid Kevin Knockaert (Vooruit/Groen Erpe-Mere), die vorig jaar in november – naar aanleiding van de Week van de Pleegzorg – het idee introduceerde op de gemeenteraad. Afgelopen maand herhaalde hij zijn vraag en ditmaal had de bevoegde schepen goed nieuws. Erpe-Mere stelt zich kandidaat en de opvolging zal gebeuren via het Huis van het Kind, een samenwerkingsverband tussen verschillende lokale diensten van zowel Erpe-Mere als Lede, gericht op kinderen, jongeren en gezinnen in beide gemeentes. Hierdoor zal ook Lede zich bij de kandidatuurstelling aansluiten.
“In iedere Vlaamse stad of gemeente zijn er kinderen en jongeren die het moeilijk hebben, omdat hun ouders – om verschillende redenen en voor korte of lange tijd – niet voor hen kunnen zorgen. Ook volwassenen met een beperking of psychiatrische aandoening komen meer dan eens in deze situatie terecht. Helaas zijn er niet altijd voldoende pleeggezinnen om deze kinderen, jongeren en volwassenen op te vangen. Dat maakt dat Pleegzorg Vlaanderen alle hulp kan gebruiken in de zoektocht naar nieuwe en bij de ondersteuning van reeds bestaande pleeggezinnen.”, vertelt Kevin Knockaert.
Door zich kandidaat te stellen als Pleegzorggemeente, kunnen steden of gemeenten een duurzame samenwerking aangaan met Pleegzorg Oost-Vlaanderen. Zo kunnen er samen allerhande initiateven op poten gezet worden, om het maatschappelijk draagvlak voor pleegzorg te vergroten en pleegzorg in de gemeente op een laagdrempelige manier bekend te maken. Kort gezegd geeft het label Pleegzorggemeente aan, dat een lokaal bestuur pleegzorg genegen is en de breed gedragen werking ervan actief wil ondersteunen.
Hoe lokale besturen dit precies willen aanpakken, is grotendeels hun eigen keuze. Al is sensibiliserende en engagerende communicatie natuurlijk een belangrijk beginpunt! Dit kan een berichtje zijn op de website of de gemeentelijke Facebookpagina, een artikel in het Infoblad, het voorzien van affiches en flyers in openbare gebouwen, enz.
Uiteraard moeten er naast de communicatie nog verdere stappen ondernomen worden, gemotiveerd door de gedachte dat alle beetjes helpen om nieuwe pleeggezinnen te vinden en bestaande pleeggezinnen te ondersteunen. “Voor elk kind dat – of elke jongere en hulpbehoevende volwassene die – we zo tijdelijk uit een benarde situatie kunnen halen en een warme thuis kunnen bieden, maakt dit een wezenlijk verschil.” besluit Kevin Knockaert.
Iedereen die ideeën heeft voor specifieke initiatieven in het kader van het label Pleegzorggemeente mag altijd contact opnemen via kevin@vooruitgroenerpemere.be